Search
Close this search box.

Emmen Civic Energy Cooperatives on the road

Met koplopers op excursie naar Ameland

Over 30 civic energy pioneers from Emmen exchange learing experiences with other cooperatives in Ameland.

Vrijdag 6 juli vertrokken 30 initiatiefnemers van lokale energiecoöperaties in Emmen en medewerkers van Lokaal Opgewekt Emmen naar Ameland. Een leuke en inspirerende dag waarin koplopers elkaar leerden kennen en mee konden kijken met andere coöperaties.

Ameland

We hebben een bezoek gebracht aan het zonnepark Ameland en zijn rondgeleid door de Amelander Energiecoöperatie. De gemeente Ameland wil met het initiatief Duurzaam Ameland volledig zelfvoorzienend zijn. Het plan is om het eiland in 2020 van lokaal en grotendeels duurzaam opgewekte energie te voorzien. Het zonnepark levert zes megawatt stroom, meer dan voldoende voor de Amelandse bevolking en haar bedrijven.

In het kader van Friesland Elfwegentocht landde een elektrisch vliegtuigje op het vliegveld Ameland, vlak voor het zonnepark. Het vliegtuig kon rekenen op grote aandacht van de Emmer energiecoöperaties in spe.

Holwerd aan zee

Op de terugweg tijdens het diner gaven initiatiefnemers van het project Holwerd aan Zee een prachtige presentatie. Een mooi voorbeeld hoe je van onderop veel draagkracht kunt organiseren.

Het aantal inwoners van Holwerd is gekrompen van 2.000 naar 1.600 en de krimp zet door. Woningen zijn onverkoopbaar, de jeugd vertrekt. Er is oplopende werkloosheid en versobering van leefbaarheid, zorg en welzijn.

Inwoners uit Holwerd hebben een werkgroep opgericht. Deze bestaat uit leden van Dorpsbelang en (agrarische) dorpsondernemers. Het plan is om een doorbraak in de zeedijk te forceren om ze de verbinding tussen het Werelderfgoed Waddenzee en het achterland te herstellen. Dit betekent niet alleen een economische kans voor het dorp en de héle regio, maar ook een ecologische kans.


Region(s)

, the Netherlands